Propolis

Što je propolis

Propolis je biljna smola koju pčele radilice sakupljaju u rano proljeće i jesen kao gustu ljepljivu masu s lisnih pupoljaka raznih biljaka. Ta ljepljiva supstanca štiti pupoljke biljaka i drveća. Njime pčele začepljavaju pukotine i šupljine u košnicama, zaštićuju od prodora vlage, vjetra i insekata u košnicu te njime denzificiraju ćelije saća prije nego što matica u njih položi jaje. Uz pomoć propolisa pčele mumificiraju leševe životinja koje su se zavukle u košnicu, a one ih ne mogu izbaciti. Zbog toga se te životinje ne raspadaju u košnici te se na takav način spriječava širenje zaraza. Smatra se da je zasluga propolisa što u tako malom prostoru kao što je košnica s tako mnogo jedinki nema zaraza.

Sastav propolisa

Propolis sadržava više od 80 organskih i anorganskih spojeva u prirodno idealnom omjeru od kojih je tek trećina detaljno istraženo. Sastav propolisa varira ovisno o području proivodnje. Osnovne komponente propolisa su: flavoni, terpentini, eterična ulja, fenoli i fenolne kiseline te razni aromatski spojevi.

Korištenje propolisa

U narodnoj medicini propolis se smatra ljekovitim sredstvom protiv malignih tumora, primjenjivan u obliku masti. Propolis se koristi protiv: astme, čira na želucu, raznih srčanih oboljenja, njime se liječe katarske upale u ustima, ždrijelu i jednjaku. Koristi se za dezinfekciju otvorenih rana i smanjenje upale zubnog mesa. Ako se drži u ustima djeluje kao blagi anestetik. Blagotvorno djeluje i protiv opekotina.

Na tržištu se najčešće nalazi u obliku alkoholne tinkture, masti ili kao dodatak raznim pripravcima. Preporučamo 20 ml alkoholne tinkture 30%-tnog propolisa umiješati u 500 g kvalitetnog meda. Uzimati malu žilčicu mješavine meda i propolisa 2-3 puta dnevno, uz zadržavanje u ustima dok se med ne otopi.

Kontraindikacije

Postoje osobe koje su alergične na propolis. Ako propolis niste nikad koristili najbolje je da napravite jednostavan test. Na kožu nanesite mali količinu propolis tinkture te pustite da odstoji neko vrijeme. Ako koža ne pocrveni niste alergični i možete ga koristiti bez problema. U suprotnom obratite se svom liječniku za dodatna alergijska testiranja.

Kako se sakuplja

Postoje osobe koje su alergične na propolis. Ako propolis niste nikad koristili najbolje je da napravite jednostavan test. Na kožu nanesite malu količinu tinkture propolisa te pustite da odstoji neko vrijeme. Ako koža ne pocrveni niste alergični i možeta ga koristiti bez problema. U suprotnom, obratite se svom liječniku za dodatna alergijska testiranja.

Propolis

Pogledaj

Med

Pogledaj

Matična mliječ

Pogledaj

Pelud

Pogledaj

Pčelinji otrov

Pogledaj

Pčelinji vosak

Pogledaj