Pelud

Što je pelud

Pelud je proizvod kojeg pčele sakupljaju s cvijetova i prenose ga na svojim nožicama oblikovanog u grudice. Sastoji se od muških spolnih stanica biljaka. Neophodan je za oplodnju bilja, a bez njega nema niti života pčela. U zrnu peluda koncentrirano je svojstvo biljke s koje potječe. To zrnce je biološko jedinstvo koje sadrži sve što je potrebno za život. Peludna zrnca pojedinih biljaka su gledana mikroskopom uvijek jednaka pa se po njihovom nalazu u medu može zaključiti o kom se medu radi i gdje je proizveden. Zrca peludi obavijena su celuloznom membranom koja predstavlja prirodnu zaštitu zrnca od vlage i vremenskih uvjeta

Sastav peludi

Osušeni pelud ima:

Bjelančevina 27%

Aminokiselina 13%

Masti 3-10%

Šećera(glukoze i fruktoze) 10-15%

Nadalje pelud se sastoji od enzima: fosfataze, amilaze, invertaze i dijastaze. Ima veliki broj kemijskih elemenata u velikim koncentracijama i idealnim omjerima. Sadržava minerale: željezo, bakar, cink, kobalt, selen, mangan, silicij, natrij, kalij, aluminij, fosfor, barij, srebro, krom, stroncij itd. Hranjiva vrijednost peluda nalazi se u sadržaju esencijalnih aminokiselina. Esencijalne aminokiseline se ne mogu stvarati u organizmu nego se moraju dobivati izvana. Sadrži vitamine: C, E, B1, B2, B5, B6, H, A, D. Preporuča se uzimanje peluda u redukcijskim dijetama siromašnim hranjivim tvarima osobama koje obavljaju težak fizički i umni rad te sportašima. 30 grama peluda ima potrebnu dozu aminokiselina koja zadovoljava dnevnu potrebu odraslog čovjeka.

Korištenje peluda

Pelud povoljno utječe na liječenje pacijenata oboljelih od kroničnih crijevnih oboljenja i upala, utječe regulativno na djelatnost probavnog trakta, kronični zatvor i kronične dijareje koje prate kolitise otporne na liječenje antibioticima. Primjenjuje se i kao biostimulator u slučajevima prijevremenog starenja, slabosti i izmorenosti. Koristi se kao sredstvo za smanjivanje masnoća u krvi te smanjenje povećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi.

Pelud se može jesti osušen, pomješan s medom ili u obliku tableta i kapsula. Isto tako pelud se može koristiti pomiješan s drugom hranom, samljeven u vodenim ili alkoholnim estraktima. Najviše se jede pomiješan s medom kako ga i mi sami koristimo. Preporučamo suhu pelud samljeti u fini prah mlincem za kavu te je pomiješati s kvalitetnim medom u umjeru 5:1 (npr. 200 g peludi u 1000 g meda). Omjer može biti i drukčiji prema ukusu potrošača. Tako pomiješani med i pelud uvijek su spremni za korištenje. U tom slučaju celuloidna opna kojom je pelud obavijen rastopi se u medu te ne uzrokuje poteškoće u probavi.

Kontraindikacije

Zbog celuloidne opne kojom su peludna zrnca obavijena kako bi se štitila od vanjskih uvjeta zna se dogoditi da padne teško na želudac ako ga se koristi direktno. Stoga preporučamo pelud pomiješati s medom, mlijekom ili nekim drugim sredstvom te ostaviti minimalno 1 sat da se ta opna omekša.

Također ga ne bi trebale koristiti osobe alergične na pelud.

Kako se sakuplja

Sakupljanje peluda obavljaju pčelari uz pomoć raznih tipova hvatača peludi. Princip je takav da se ulaz u košnicu prepriječi perforiranom plastikom koja na sebi ima mnoštvo izbušenih rupica promjera 5 mm. Pčela koja na nožicama nosi grudicu peluda ne može s tom grudicom proći kroz tu rupicu da bi ušla u košnicu pa ju otpušta s nogu. Grudica pada kroz mrežu u ladicu za sakupljanje. Vrijeme mora biti suho i bez oborina. Ne smije se skidati previše peludi jer to može naštetiti razvoju pčelinje zajednice s koje se skuplja. Iskustvo pčelara je u ovom slučaju od presudne važnosti. Sakupljen pelud se naveče izvadi iz sakupljača, očisti od grubih nečistoća i rasprostre na suho i prozračno mjesto radi sušenja. Sušenje se također može obaviti u specijalnim sušarama. Pelud se također može čuvati u svježem stanju u frižideru za duboko smrzavanje. Takav je pelud ukusniji za jelo, ali ga je neophodno stalno držati na hladnom te je stoga svjež pelud nezahvalan za manipulaciju.

Propolis

Pogledaj

Med

Pogledaj

Matična mliječ

Pogledaj

Pelud

Pogledaj

Pčelinji otrov

Pogledaj

Pčelinji vosak

Pogledaj