Naša tehnologija

Uvijeti pčelarenja na otoku

Pčelarenje na otoku Cresu zahtijeva specifičan način pčelarenja. Duga i suha ljeta, snažni vjetrovi, slaba pristupačnost terena s vrlo malo mjesta za smještaj košnica, trajektna povezanost, paša koja iscrpljuje pčele i mnogi drugi problemi parametri su kojima se stalno prilagođavamo. Količina cvjetnog praha za razvoj zajednica u proljeće zadovoljava, ali nektara ima vrlo malo. Prvi nektar kojeg pčele prirodno unesu je s kadulje. Postignuti zadovoljavajuću snagu košnice za iskorištenje paše vrlo je teško običnim metodama. Veliki problem ljeti je manjak vode za pčele, ose i sršljenovi. Pčele vodu trebaju za piće i za održavanje mikroklime u košnici. U šali se kaže da pčele imaju vodeno hlađenje. Bez toga uvjeti za odgoj mladih pčela postaju vrlo teški. Dolazi do slabljenja košnica i stvaraju se loši preduvjeti za sljedeću pčelarsku godinu. U pčelarstvu godina završava i počinje u trenutku kad se obavi glavno vrcanje. To je na Cresu krajem mjeseca lipnja. U normalnim godinama kadulja počinje cvasti oko 01.05. i traje otprilike četiri tjedna. Sve zavisi o lokaciji i vremenskim uvjetima.

Vrsta košnica

Dugo godina osnova našeg pčelinjaka bila je LR košnica s deset okvira. Ta košnica se nije pokazala kao najbolja za naše uvjete. U jednom trenutku uveli smo polunastavak i s tim smo rješenjem bili zadovoljni do prije nekoliko godina. Zbog sve većih klimatskih promjena, nakon dugog testiranja, počeli smo s uvođenjem manje 8-okvirne Farrar košnice. Za nju smo prilagodili sustav prijevoza na pčelarskim platformama. Ta košnica najbolje oponaša prirodno stanište pčela te je mnogo lakša prilikom rada. Također omogućava vrlo naprednu tehnologiju pčelarenja uz pomoć dvije matice takozvano dvomatično pčelarenje. Dvomatičnim pčelinjim društvima osiguravamo jake pčele koje u pravom trenutku mogu ostvariti odlične prinose meda.

Proizvodnja pčelinjih matica

Pčelinje matice proizvodimo za potrebe vlastitog pčelinjaka i za prodaju. Pčelarimo isključivo Kranjskom pčelom (lat. apis mellifera carnica). Svaku maticu prije prodaje testiramo u oplodnjacima. Kvaliteta nam je daleko prije količine jer smo svijesni da samo kvalitetna matica može postići vrhunske rezultate.

Prijevoz košnica

Prijevoz košnica osnova je u našem radu s pčelama. Svaka se košnica nekoliko puta godišnje premjesti. Čak i na Cresu selimo pčele nekoliko puta, ovisno o situaciji. Uz pomoć naprednih elektronskih vaga koje raspoređujemo na više lokacija pratimo trenutno stanje i prema njemu premještamo pčelinjak. Paralelno s kaduljom jedan manji pčelinjak vozimo u Istru na pašu bagrema. Sredinom lipnja selimo pčele u Gorski Kotar gdje ostaju do rujna. Ovisno o potrebi idemo na lipu, kesten ili vrijesak. Pčele selimo uz pomoć kombija i velike prikolice. Zbog vrlo uskih puteva na Cresu teško je proći širim vozilom.

Lječenje pčela i izmjena voska

Mlad vosak osnova je za zdravlje pčela i kvalitetu meda. Posebnu pažnju pridajemo redovnoj izmjeni i u našim košnicama nema voska starijeg od tri godine. Varou kao najveću zdravstvenu prijetnju pčelama suzbijamo uvažavajući najviše kriterije ekološke proizvodnje. Pritom koristimo samo organske kiseline i prevenciju u vidu izbora mjesta za smještaj pčelinjaka i redovnu kontrolu prirodnog pada tog nametnika.

Vrcanje meda

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji pčelarenja med možemo skidati s košnica vrlo brzo. Cijeli pčelinjak od 300 košnica izvrcamo za dva dana. To nam omogućava da skidamo samo zreli med sa što manjim udjelom vlage. Vrcanje provodimo u sanitarno ispravnim prostorijama izgrađenim za tu namjenu i pohranjujemo ga isključivo u posebne inox bačve s atestom za prehranu.

Punjenje meda za prodaju

Punjenje meda jedan je od ključnih trenutaka u očuvanju kvalitete. Najveći problem kod punjenja je zagrijavanje meda kako bi ga se što lakše pročistilo od sitnih mehaničkih nečistoća. Kod velikih trgovaca medom najveći je problem što se do trenutka otkupa velika većina medova kristalizira i oni su prinuđeni taj med otopiti da bi ga nalili u tegle za prodaju. U našoj se punionici sav med prije kristaliziranja napuni u staklenke te ga se pusti da u tegli kristalizira. Tako do svakog našeg kupca med dođe u savršenom stanju, onakav kakav je bio u košnici.

Vizija

Želja nam je neprestano usavršavanje tehnologije proizvodnje i uvođenje mladih u ovaj posao, očuvanje tradicije i borba za promociju pčelarstva kao jedne od temeljnih grana moderne poljoprivrede. Neprestanim zalaganjem podižemo svijest o dobrobiti pčela za zajednicu i prehrambenoj vrijednosti svih pčelinjih proizvoda.